Съвети за пестене на вода и енергия


1. Контролирайте за скрити загуби на вода чрез Вашия водомер! Затворете всички кранове за вода в жилището! Проверете показанието на водомера след 2 часа! Ако показанието се запази няма течове в инсталацията.

2. Използвайте спрей-кранове! Те имат финни дупчици и разпръскват водата под формата на спрей, като осигуряват нормално измиване при намален разход на вода.

3. Проверете за загуби от тоалетното казанче! Поставете някакъв оцветител на вода в него. При незадействано казанче, след (30...35) минути проверете за оцветяване в тоалетната чиния. При наличие на оцветяване на водата казанчето изпуска вода и е нужно да откриете причините за теча.

4. Не хвърляйте в тоалетната чиния фасове, хартийки и др. отпадъци. Така ще спестите най-малко (20...30) литра на ден за нейното почистване.

5. Монтирайте смесителни батерии с керамичен уплътнител. Те осигуряват по-добро уплътнение, имат по-голяма дълготрайност и пестят вода.

6. Не допускайте капещ кран - за 24 часа той изпуска около (15...20) литра вода!

7. Спирайте водата при миене на зъби, сапунисване на тялото и други дейности,свързани с Вашата хигиена!

8. Използвайте пералнята и съдомиялната машина напълно заредени!

9. При измиване на съдове на ръка, не оставяйте в мивката да тече непрекъснато вода за изплакването им!

10. Не използвайте течаща вода за охлаждане на бутилки с напитки, плодове и други!

11. При закупуване на пералня ,предпочитайте такава с воден фактор по-малък от 9,5. При равни други условия тя ще работи с (30...40) % по-малко вода.